Behind The Scenes: Op tour met Black Monsoon

Tourdagboek UK tour Black Monsoon

Vrijdag 15-11-2019 Burgerweeshuis Deventer – Popronde Enschede
Vroeg wakker om de koffers te pakken. We hebben alles (echt alles) gewogen, om maar niet te zwaar beladen te zijn in de tourbus die we huurden. Dus alleen het noodzakelijke mag mee. Geen extra snaredrum, alles in hoezen in plaats van koffers en net genoeg schoon ondergoed. 

Om 16:00 uur verzamelen we bij mij thuis in Deventer, waar we alle gear nog overpakken in de Partner van Jacky en naar Burgerweeshuis vertrekken voor de supportshow van Indian Askin. Thuiswedstrijd natuurlijk, maar daarom juist spannender. We zijn allemaal wel zenuwachtig, vooral voor de tour ook. Gelukkig is het altijd fijn in Burgerweeshuis, het geluid klinkt super, we krijgen lekker eten en het is gezellig. Tegen de tijd dat wij mogen spelen, is het al aardig druk in de zaal en men staat ook mooi vooraan! Heel nice! Fijne show gegeven en daarna direct inpakken en wegwezen; op naar Popronde Enschede! We komen daar (zoals al een beetje verwacht) te laat aan, maar dat is precies op tijd om direct om te bouwen en te starten met spelen: Beter! Wederom volle bak, enthousiast publiek en het lukt ons om nog eens alles te geven! Top avond! We besluiten de avond met een zelfgemaakte Bloody Mary van café Jansen en Janssen (Lekker!) en rijden naar huis. Teun slaapt vannacht in Deventer in plaats van zijn thuisstadje Utrecht, zodat we morgen zonder tijd te verliezen de tourbus op kunnen halen. 

Zaterdag 16-11-19 Reisdag: Deventer – Duinkerke
Nog enigszins brak van gisteren halen Teun en ik rond 13:00 uur de bus op, laden alles in en rijden naar Olst om Jacky en haar instrumentarium op te halen. Het is een flinke bus, waar we ook in gaan slapen gedurende de week. Als alles gepakt is (het past echt makkelijk!) vertrekken we richting Duinkerke. 

Onderweg eten we wat (jaja gezond) en rond 21:00 uur komen we aan op een parkeerplaats bij de Carrefour, waar we nog een biertje doen en gaan slapen. 

Zondag 17-11-2019 Duinkerke – Dover / Dover – Brighton
Vroeg op! Want we worden om 09:00 uur op de boot verwacht. De douane controle gaat supersoepeltjes, er komt maar één keerte vluchtig iemand in de wagen controleren en that’s it!

Eenmaal op de boot drinken we een lekker bakske koffie onder het genot van een potje koehandel (Teun heeft gewonnen). En we zijn in no-time in Dover. Teun rijdt het eerste stuk en we besluiten typisch Engels te lunch-dineren bij pub The Queens Head. Real English Pie + pint voor mij en Teun. Jacky koos voor de Coq au Vin, wat de Britten in de lokale pub hadden verwoord als ‘Coq au VAN’. Op naar Brighton! Latest Music Bar!

De geluidsman wist vrij weinig over de avond en had daar wat moeite mee.
Maar gelukkig bleek het allemaal niet zo moeilijk, we zijn maar een klein bandje. Goede soundcheck gehad en de andere bands, Preacher en Gutterflower, druppelden ook binnen.

Deze avond was qua financiën nog een beetje spannend, omdat dit de enige avond was waar we betaalden voor de technicus, maar dan ook zelf ‘de deur’ kregen. Uiteindelijk niet spannend, want we zijn helemaal uit de kosten. Toch wel bijzonder om een ruim aantal betalende bezoekers naar binnen te krijgen op een zondagavond, aangezien Brighton het qua uitgaansleven doorgaans rustig aan doet op de zondagavond.
Het publiek was erg enthousiast en we hebben platen en shirts verkocht!
Na de show nog even lunchen met een Brightonse Dürum en op naar de slaapparkeerplaats (aan zee). 

Maandag 18-11-2019 Brighton – Bournemouth
Wauw! Wakker worden met uitzicht op zee! Het lijkt wel vakantie!
Even strandjutten, uitwaaien en fris worden. Toilet legen, kapotte koplamp fixen, boodschappen doen en op naar Bournemouth! Ik reed dit keer, lekker ritje wel!

We spelen in The Chaplin’s & The Cellar Bar, een prachtige ouderwetse pub met mini podium waar we net op passen. Of eigenlijk net niet: Jacky moest een kroegtafel tegen de voorkant van het podium aanschuiven om de effecten-pedalen voor haar gitaar een plekje te kunnen geven. Hier Fish & Chips gegeten met een Stout ernaast, topfeest!

Gekletst met de kroeggangers en kennis gemaakt met Fred. Hij heeft een aantal shows voor ons in the UK geregeld en draagt een zelfgemaakt Black Monsoon shirt ☺ met levensgrote foto van ons.
Wij openen vanavond en na ons speelt Free Foundation (local Reggae / Dub). Slechts maandagavond, en toch een zo goed als volle bak!Allemaal ontzettend lieve mensen, veel merch verkocht en we parkeren met een warm hart de bus op de parkeerplaats om de hoek voor onze tweede Engeland-overnachting.

Dinsdag 19-11-2019 Bournemouth – Torquay
We worden wakker in het troosteloze dorpje Bournemouth op de verlaten parking van prijsstunter Sainsbury’s. Het is hier wel echt armoetroef bij daglicht. ‘Alles klaar, rijden maar!’, spreekt navigator Waze ons vrolijk toe. 

We lunchen onderweg aan zee, bij Hive Beach. Moooooi! Echt lekker om even uit de zwetende-optreed-/slaap-lucht van de bus te zijn! 

We vertrekken naar bejaarden-vakantieparadijs Torquay, The English Riviera. Dit stadje ligt zogezegd in een subtropische golf en er groeien palmbomen!

We parkeren de bus mooi op een drukke rotonde om uit te laaien bij rockkroeg The Apple & Parrot. De 80’s hardrockers van Sonic Kingdom zijn al aanwezig en helpen ons vriendelijk in deze verkeerschaos. Zij spelen over onze spullen en gaan direct soundchecken, terwijl wij een parkeerplek zoeken. We voelen ons ietwat misplaatst in deze stad vol villa’s en dure auto’s. Dat gevoel blijkt te kloppen, er komt werkelijk waar niemand naar ons optreden kijken op de support na. Natuurlijk hoort zo’n show erbij, maar naderhand zijn we allemaal wel wat teleurgesteld. We eten ons verdriet weg met een lahmacun en rijden alvast een stuk richting Londen om te parkeren bij Truckstop and Picnic Area Yeovil (ja zoek maar op, het bestaat!).

Woensdag 20-11-2019 Yeovil – New Cross Inn – London
Echt top dat we al een stuk op weg zijn, scheelt ons echt tijd! Vandaag rijden we naar London en eigenlijk vind ik het wel spannend om daar te rijden. 

Blijkt reuze mee te vallen. Ja, het is er druk en ja, er zijn veel grote dubbeldekkers en ja, onze bus is Huuuge, maar alles gaat prima! Parkeren in de wijk New Cross is gratis (eerlijk!) en we spelen met leuke bands vanavond: Young Fatique, Dear Man en Shockpowder. Mooie kroeg, met podium, goede PA etc. We bleken zelfs al een fanbase in Londen te hebben. Onder de bezoekers was er een Londenaar fan van onse eerste single Silver en speciaal daarvoor naar New Cross Inn gekomen. Wij sluiten de avond en verkopen veel merch. Er zijn mensen uit Toronto, Schotland, Noorwegen en we moesten daar ook maar eens komen spelen, haha!

We willen niet in London slapen en de volgende ochtend in de Londense traffic jam belanden, dus we rijden er direct na de show alweer uit. We hebben een planningsfoutje gemaakt en moeten morgen naar Exeter (ja, dat ligt vlakbij Torquay en ja, we spelen zaterdag weer in London). We stuiten tijdens onze nachtelijke route door de stad op veel ‘wildlife in the city’: Vossen! Ze lopen overal, door de woonwijken, midden in het centrum, over de snelweg. Bizar!Na anderhalf uur rijden: slaapplekkie op een parkeerplaats bij supermarkt Tesco in een buitenwijk it is!


Donderdag 21-11-2019 Aldershot – The Cavern Exeter
Vandaag begint de vermoeidheid op te spelen. We worden alle drie wat kribbig, pinnig en grijnzig. Niemand noemt het nu nog vakantie meer. En we moeten nog super ver rijden en balen van de planningsfout. Maar hé: living the dream! We komen veel te laat en in de stromende regen aan tijdens kerstkoopavond midden in het centrum van Exeter. K*t! We pakken zo snel mogelijk aan en worden al op de vingers getikt door de lokale stadswacht. Ik bouw mijn drums vast op en soundcheck, terwijl Teun en Jacky de bus gaan parkeren in het overvolle stadscentrum. Na een uurtje bellen ze me dat dit niet lukt en even later komt Jacky pissig in de kelder van the Cavern om te ruilen; ik mag met Tonio mee parkeerplek zoeken. 

Binnen tien minuten een plekkie soldaat gemaakt en terug naar The Cavern. We bouwen op en krijgen hier te eten, prettig!

Om 7.45 PM start Witch Hammer en we zijn nogal verrast door hun optreden (de bassist vertelt mij later dat hun volgende show drie uur zal duren en ik wens hem veel plezier). 

Gevolgd door Ghost Hands, een local band met duidelijke politieke boodschap, nice!

Wij sluiten voor een ontzettend enthousiast publiek, waar helaas geen tijd meer voor merch is; TL gaat aan, muziek uit, ombouw naar de club night. We zeggen iedereen nog wel dat we morgen in record store HMV staan. We parkeren weer bij onze inmiddels favoriete supermarkt. 

Vrijdag 22-11-2019 Exeter [hospital Radio + HMV instore show] – Plymouth
De wekker staat vroehoeg. Promotor Fred heeft een radio-interview voor ons gecharterd. Gisteren hoorden we dat het bij Hospital Radio Exeter (het grootste ziekenhuis van Europa) is, haha. Ik besluit lekker thuis te blijven en op de spullen te passen, zodat Teun en Jacky hun hart kunnen uitstorten bij de interviewster. Het blijkt wel heel leuk te zijn. 

Het regent nog steeds in Exeter en we vertrekken naar HMV recordstore in een shopping mall. Hoe kom je daar? Uiteindelijk vinden we een parkeergarage voor de suppliers en vrachtwagens, maar hier kunnen we ab-so-luut niet blijven staan. 

Dus we laden uit, bouwen op, zoeken een parkeerplek (oja Exeter), vinden geen parkeerplek, rijden nog een stuk of twintig rondjes, ah! Eindelijk een plekkie en slechts twintig minuten lopen door de stromende regen. Topdag; nu al! Ruim een uur te laat starten we onze set in de platenzaak (welke overigens heel mooi en groot is). Gelukkig was alle moeite niet voor niets, het wordt steeds drukker en het applaus groter en we verkopen (illegaal) veel platen!

Inpakken en wegwezen, want we zijn alweer veel te laat en moeten nog naar Plymouth: Rock Bottom Bar!

Aangekomen is luck on our side, we mogen gratis parkeren achter de kelder waar we zullen optreden. Beter kan niet!
We bouwen op, laten weten dat een soundcheck niet nodig is en gaan rustig een hapje eten in de stad. Als we terug komen is Sora net begonnen, beetje emo-rock a la Paramore.
Ze doen het goed! Wij spelen hierna een prima set en sluiten af met een Guiness, tropische cocktail en shot Jäger. Party-hardy. 

We slapen op een parkeerplaats aan zee en hebben een goeie naborrel in de bus (in de supermarkt vinden we telkens bijzonder goeie Britse craft-biertjes). 

Zaterdag 23-11-2019 Plymouth-Camden London
Eindelijk even bijslapen: we worden rond 12:00 uur wakker en komen erachter dat naast het uitzicht op zee, er ook nog een eettentje zit. Traditional English Breakfast it is!

Ondertussen vragen we via de messenger nog even hoe laat we verwacht worden en dat is precies één uur eerder dan dat we daar kunnen zijn. Oeps.
Karren maar. Ik trap ‘m flink op de staart, maar we belanden al snel in een file vanwege een brandende auto. Duurt lang! Kan ik nog wel even mijn tanden poetsen. Ik vervloek weer de planning. We komen ruim anderhalf uur te laat aan, maar ach, we bouwen snel op, hoeven geen soundcheck en alles loopt weer op rolletjes. Prachtige kelder (we hebben de hele tour letterlijk in de underground gespeeld) onder een pub, georganiseerd door The Civil War London in de hipste wijk van het moment: Camden.
Wederom gratis parkeren en we eten een burgertje bij de Brewdog Bar.
Goeie opkomst met allemaal liefhebbers van het genre, fijne bands: Rough Stone, Alice is Sleeping en Empty Friend. Leuk detail: Nederlandse vrienden van onder andere de band Colorwave zijn ook aanwezig, evenals een aantal bezoekers die Black Monsoon na de eerdere show in New Cross nog eens wilden zien spelen! 

Omdat het laatste show van de tour is, breken we de tent maar af! Wat een fijne avond. We verkopen al onze shirts uit, dat gaat echt hard in Engeland. En we gaan met mensen op de foto, zetten handtekeningen, wisselen contactgegevens uit en ontvangen kusjes ☺. 

We willen graag London weer uit om te slapen, maar dat blijkt nog een flinke rit. Rond 03:00 uur komen we aan bij onze hoofdsponsor en kunnen we eindelijk een biertje drinken om te proosten op deze geweldige tour. 

Zondag 24-11-2019 – Dover
Ik weet eigenlijk niet waar we hebben geslapen, maar we gaan naar Dover.
We gaan naar huis. We wisselen onze ponden om, spelen nog een potje Koehandel (deze heeft Jacky gewonnen) en rijden in volle vaart naar Utrecht, Deventer en Olst. 

Op naar het volgende avontuur!

Black Monsoon volgen? Dat kan via Facebook & Instagram.

Vorig jaar was Black Monsoon een van de bands die mee mochten tijdens Songcamp voor Bands. Hoe dat er aan toe ging zie je in onderstaande video.