Behind The Scenes: Bastian Benjamin

We nemen een kijk achter de schermen bij producer en filmmaker Bastian Benjamin. De afgelopen tijd heeft voor Bastian in het teken gestaan van zijn laatste album ‘Two Truths’ en hij heeft zich veel bezig gehouden met het shooten van clips. We vroegen hem hoe het er op zo’n draaidag aan toe gaat en hoe hij tot zijn ideeën voor deze clips komt.

Bastian Benjamin
Bastian Benjamin

Van muzikale schets tot videoclip
Als ik besluit een videoclip te maken is de soundtrack en het verhaal altijd al klaar. Tijdens het maken van de muziek ben ik vaak al bezig met het brainstormen over een verhaal. Ik begin eigenlijk altijd met een klein opzetje van geluid, en dit exporteer ik vervolgens naar mijn mobiel. Als ik dan in de auto zit of door het bos wandel terwijl ik naar de muziek luister begin ik na te denken over een concept en/of een verhaal. Als deze vorm begint te krijgen ga ik de studio weer in om het nummer volgens dit verhaal af te maken. Deze manier van werken werkt heel fijn voor mij omdat ik in mijn muziek het arrangement heel belangrijk vind. Als alles af is en ik aan de videoclip ga beginnen ben ik vooral veel aan het brainstormen over de visuele kant van de clip.

Behind Bastian
Concrete Clipshoot


Zelf Doen
Waarom ik mijn eigen videoclips produceer is kort gezegd ‘omdat het zo leuk is’. Het lange antwoord is dat ik vanaf groep 6 op de basisschool mijn eigen video’s maak. Ik heb altijd een drang gehad om dingen te maken en mij uit te beelden in verschillende vormen van kunst. Muziek is toevallig het middel waarmee ik dat het snelst kon. Dus uiteindelijk ben ik vol voor de muziek gegaan. Maar die liefde voor video’s maken is nooit weg gegaan. Het is sinds de afgelopen twee jaar dat ik nu zelf ook weer video’s maak. Dit doe ik omdat ik bij mijn eigen muziek altijd beelden voor mij zag. Het leek mij zonde als ik dit niet zou realiseren.

Voorbereiding
Omdat ik nog weinig ervaring heb met het maken van video’s en ik er nog nooit een opleiding in heb gedaan is de productie van mijn videoclips elke keer weer anders. Ik vind het fijn om voor het realiseren van een plan er eerst nog met wat mensen over te sparren. Dit doe ik vaak met Cheyenne, zij is een goeie vriendin van mij en we hebben ook veel gebrainstormd over de vorige clips. Ook vind ik het fijn om alvast een crew samen te stellen en een aantal strakke deadlines te zetten. Met het plan, de crew en de deadlines rolt de rest eigenlijk altijd vanzelf wel. De locatie scout is vaak een beetje chaotisch. Soms is de locatie als eerste geregeld. Soms moet dit vlak voor de draaidag nog worden veranderd. 

Mantra Clipshoot
Mantra Clipshoot


Onderscheidend
Ik heb best wel nagedacht over hoe ik mij kan onderscheiden bij het maken van al mijn projecten. Toch merk ik dat als ik in mijn projecten eigenheid probeer te forceren dit de creativiteit tegenwerkt. Het voordeel van alles zelf doen is dat je vanaf het begin tot het eind alle keuzes zelf maakt. En dit zijn nog al wat keuzes. Als je bij het maken van al deze keuzes je niet laat beïnvloeden door wat vergelijkbare makers hebben gedaan en alles vanuit je zelf laat komen kan het denk ik niet anders dan dat het eindresultaat onderscheidend is. 


Branding
Een ander voorbeeld hiervoor is de branding van mijn act. Mijn tweede hobby is fotografie. Sinds een jaar heb ik ook echt een goeie camera gekocht. Dit zorgt ervoor dat ik naast zelf foto’s maken voor mijn act, ook beter aan andere fotografen kan uitleggen wat ik wil. Misschien is de grote gemene deler wel dat als onderscheidend wil zijn je het dicht bij je zelf moet houden. 


Burger Beurs
Afgelopen jaar participeerde ik in de Burger Beurs van het Burgerweeshuis. Naast dat het heel erg fijn was dat ik financiële steun kreeg voor het realiseren van een videoclip en het betalen van een te gekke fotograaf voor mijn cover art was het fijn dat ik iemand had om mee te sparren over creatieve ideeën. Ook heb ik veel mooie contacten opgedaan voor plannen in de toekomst.

Two Truths
Albumcover ‘Two Truths’


Album + Live Show
In 2021 ga ik hard werken aan een liveshow bij mijn album dat afgelopen december is uitgekomen. Dit album bestaat uit 12 instrumentale tracks en gaan over mijn mentale reis door de afgelopen twee jaar. Het album heet ‘Two Truths’. Ook zal dit album over 3 maanden uitkomen op vinyl. Daarnaast liggen er weer heel wat releases op de plank die ik de komende maanden met jullie wil delen.

Benieuwd naar de muziek van Bastian Benjamin? Check het op Spotify.